Dukan dieten

november 11th, 2016

Det finns massor med olika dieter man kan följa för att tappa vikt och Dukan dieten är en i mängden. En diet som med tiden gör dig både piggare och slankare, som i huvudsak går ut på att ta bort de snabba kolhydraterna i kosten.

proteins_dukan

Dieten består utav fyra faser, där den första fasen ger en snabb viktminskning, som ger en ökad motivation till att fortsätta. Under den första veckan kan kroppen reagera med huvudvärk och trötthet, vilket beror på att de snabba kolhydraterna plockas bort ur kosten och man i huvudsak bara tillför proteiner.

De fyra faserna är attackfasen, cruisefasen, sammanslagningsfasen och stabiliseringsfasen. Under attackfasen äter man kött, fisk, fågel och lätta mejeriprodukter, alltså enbart proteiner. Mejerier ska man begränsa, men det övriga får man äta fri mängd av, tills man är mätt.

Den andra fasen, cruisefasen, stannar man i tills målvikten är nådd. Här lägger man till grönsaker på utvalda dagar. Sammanslagningsfasen, innebär att kolhydrater börjar adderas in i kosten och den sista, stabiliseringsfasen, ska köras livet ut. Tidningen Må Bra har en bra artikel om dieten som är väl värd att läsa.

När viktmålet är nått är det viktigt att fortsätta sitt nya sunda liv, för att inte trilla tillbaka. Har man dessutom tappat mycket i vikt på resan, kan det vara ide att besöka läkare, om man fått ett överskott av hud till exempel.