Efter viktnedgången – eftervård

oktober 21st, 2016

När man har nått sitt viktmål är det dags att ta hand om kroppen och psyket på ett mer långsiktigt sätt istället för att satsa på en viss siffra. Nu är det dags att skaffa sig vanor och nya rutiner. Och man får inte glömma sin självkänsla!

lost-weight-thin-skinny_133943831

Efter man har gått från väldigt stor till liten kan det vara svårt att inse vad man har åstadkommit. Det är kan vara på plats att faktiskt få prata med någon en gång i veckan bara för att komma till insikt med vem man är och vad man har lyckats med. Att få prata om sitt nya livsstil är också ett sätt att skapa sig nyttiga vanor och rutiner. Nu är man inte längre i fas med att gå ned i vikt och måste lägga om kosten för att hålla vikten. En del behöver till och med lägga om träningen för att inte överdriva.

Det kan också vara så att kroppen efter viktnedgången inte är som man hade önskat. Istället för magrutor har man överskottshud och istället för en mindre och vacker byst har man tappat nästan allt fett.

Det är många som går ned 30-40 kilo som även tappar mycket fett från bysten. Har man har stora bröst kan det vara så att huden inte orkar dra sig tillbaka vilket leder till hängiga och tunna bröst. Med en bröstförstoring kan man få självförtroendet tillbaka och sin kvinnlighet. Man använder en special-bh utan kupa under läkningstiden för att forma bysten så de får ett naturligt fall och form. För män är inte implantat lika intressant, om man inte vill använda sig av implantat som framstår som bröstmuskler. Män kan istället ta bort den löshuden runt bysten.

Löshud hud på andra platser kan också vara värt att ta bort, inte minst för att man ska älska sin kropp. Men även för att mycket löshud kan skava och skapa utslag eller sår. Hängande hud är också en perfekt grogrund för svamp, speciellt vid innerlåren och ljumsken. Har man mycket överskottshud kan man ansöka om att få operationen betald av Landstinget men reglerna för vem som får det och inte skiljer sig från plats till plats.