Ledvärk och orsaker

juli 8th, 2017

Ledvärk i en utsträckning eller annan är väldigt vanligt. Det finns dock ett flertal faktorer som kan öka ens risk att få ont i lederna. Här tar vi en titt på några av de underliggande orsakerna och vad man göra åt dessa.

Övervikt

Överviktiga har högre belastning på många leder och upplever därför ledvärk i större utsträckning och omfång. Den självklara lösningen på detta är förstås viktnedgång. Om dock ledvärken är så pass kraftig att man har problem att träna regelbundet, vilket ju är ett ganska grundläggande krav för att gå ned i vikt, kan man behöva söka hjälp för detta.

Artros

Artros är en ledsjukdom som för det mesta drabbar äldre, men det finns även många fall av yngre personer som fått denna sjukdom. Man vet inte exakt varför artros uppstår, men några kända riskfaktorer inkluderar tungt kroppsarbete med hög belastning, tidigare ledskador och övervikt. Detta betyder dock inte att alla överviktiga som upplever ledvärk har artros. Lindring kan fås i form av smärtstillande och/eller inflammationshämmande mediciner. I de allvarligaste fallen börjar man titta på kirurgiska lösning med hjälp av ledproteser.

Infektion

Upplever man ledsmärta relativt plötsligt och i kombination med svullnad i en led och feber kan man mycket väl ha fått en inflammation i leden. Då är det naturligtvis rekommenderat att man kontaktar sin hälsocentral och får tid hos en läkare eller sjukgymnast som kan vidare undersöka detta. Det är dock inte ovanligt att få mer omfattande inflammationer i en led om man redan lider av artros.

Överbelastning

Medan man alltid rekommenderar gott om rörelse och motion för att förhindra ledvärk, kan man även drabbas av detta på grund av överbelastning i olika former. En helt frisk led kan bli svullen och göra ont om den utsätts för kraftig belastning. Lider man av artros har man också lättare att drabbas av överbelastning och måste vara mer försiktig när man motionerar utför kroppsarbete.

Varmare klimat

Ett varmare klimat kan ha en lindrande effekt för dig med ledvärk så om du har möjlighet så är det ingen dum idé att ta en resa till ett varmare land för att se om det funkar även för dig. Om det fungerar så kanske du ska överväga om du har möjlighet att befinna utomlands i längre perioder, mediciner i all ära men det är alltid att föredra om kroppen kan ta hand om det själv.

Mat

Det finns också dem som menar att vi kan påverka sjukdomsförloppet genom vilken mat vi äter. Exempelvis hörs broccoli ha en god effekt på ledvärk eftersom att enzymen i broccolin enligt en engelsk studie visat sig sakta ner sjukdomen. Kalcium som finns i ost och mjölk bland annat gör sig väl i kombination med D-vitamin eftersom att det hjälper till att stärka skelettet. Omega-3 som du hittar gott om i fet fisk som bland andra lax och sardin är i allmänhet bra för leder och stelhet.

Dem ovannämnda exemplen är allmänna råd och det är inte säkert att det passar för just din problematik, rådslå med din husläkare för en korrekt åtgärdsplan så kommer du att få tillgång till dem värdefullaste tipsen för dina ledproblem.