Vad är body contouring?

januari 18th, 2017

Det finns flera metoder för att forma kroppen, inte bara genom diet och träning. Det finns också ett flertal kirurgiska ingrepp och en av de senaste trenderna är så kallad body contouring. 

fat surgery skin stomach_510661264

I Sverige finns det några kliniker som sysslar med body contouring. En av dessa förklarar termen så här:

Body contouring är ett begrepp som innebär omformning av olika delar på kroppen till en mer funktionell och attraktiv form

Contouring är inte bara till för dem som har mycket övervikt som de vill bli av med. Contouring handlar faktiskt mer om att hitta dina konturer och ta fram dem. För att göra detta kan man inte ha för mycket övervikt, då passar en vanlig fettsugning bättre.

De populäraste ställa för denna kirurgi är lår, mage, armar, stuss och rygg. Det kan vara här som man har några eller ett envist kilo som döljer dina muskler eller ger dig fel proportioner. Här nedan kan du läsa lite mer om vad body contouring kan innebära för olika kroppsdelar:

  1. Butt lift – få den där runda, vackra baken som du drömt om. En butt lift görs med ditt eget fett så i priset ingår det en liten fettsugning kan man säga. Helst tar man fett från midja eller höft men det går att ta från mage eller lår om man hellre vill det. Det brukar vara bäst att ta från midja och höft eftersom du får störst kontrast mellan din lilla midja och större rumpa.
  2. Body lift – en mer omfattande kirurgi som många kliniker väljer att göra i två sessioner. Första operationen är en bukplastik där man tar bort överskottshud och stramar åt magen och midjan. Efter 6 månader förlänger man ärret till ryggen för att ta bort överskott på baksidan och skapa ett homogent ärr och utseende.
  3. Armplastik – hängiga armar brukar kallas ”gäddhäng” och kan beror på gener, ålder eller stark viktnedgång. Eller så behöver du mer muskler. För att få bort överskottshud som träning inte kan ta hand om behöver man göra ett snitt längs hela undersidan av överarmen och ta bort den överflödiga huden. Ärren bleknar och efter några år syns de knappt.
  4. Lårplastik – stor viktnedgång kan också ge skrynklig, tunn och hängig hud runt låren. Innerlåren är oftast mest drabbade. Lite häng längs upp kan åtgärdas med ett litet snitt i ljumsken. Mer häng kräver större snitt, som vid armplastik öppnar man upp hela vägen till knät och sträcker huden.

De flesta som gör en body contouring är inte nöjda med sitt utseende och har problem med att acceptera att man ser ut som man gör. Det kan dock vara viktigt att konsultera kliniken som ska utföra ingreppen för att säkerställa att det är detta som man vill göra med sin kropp. Självklart så gäller det att att vara nöjd över sin kropp och om man inte är nöjd så kan man lösa detta med kirurgi.