Vikt och fertilitet

juni 22nd, 2016

Vill du öka dina chanser att bli gravid så är det viktigt med en hälsosam livsstil, balanserad kost och lagom med motion. Detta gäller både kvinnan och mannen vilket samtidigt också gör det lättare att hjälpas åt att nå sitt mål.

pregnant_mom_mother

Undervikt

Kvinnor som antingen lider av undervikt eller håller sig extremt smal för att passa in i ett ideal, kan råka ut för att menscykeln bli antingen störd eller att mensen upphör helt. Barnen föds oftare med en låg vikt och risken för missfall ökar. Den uteblivna mensen eller den oregelbundna menscykeln är kroppens sätt att berätta att den inte klarar eller är redo för en graviditet. Här gäller det att försöka öka kaloriintaget, gå upp i vikt och kanske träna lite mindre. Tråkigt nog så är det skeva ideal ifrån allt från modevärlden till filmstjärnorna i Hollywood som skapar denna osunda hets att vara alltför smal, något som vi dock tack och lov börjar se en viss bättring på. En av anledningarna till detta är att vi idag fått en bättre balans med bland annat många mödrar som valt att kasta paltorna och plåtas, för att ge en betydligt bättre vild av verkligheten än vad alla retuscherade och onaturliga fuskbilder vill ge sken av.

Övervikt

Det tar längre tid för överviktiga kvinnor att bli gravid och risken för missfall ökar. Den allra vanligaste orsaken är att det blir glest mellan ägglossningarna eller att de till och med helt uteblir. Det blir en obalans mellan det manliga och kvinnliga könshormonet och lider du av kraftig övervikt så är det en bra ide att försöka gå ner i vikt för att öka dina chanser att bli gravid. Samtidigt minskar du dina risker för de problem som kan uppstå under graviditeten såsom graviditetsdiabetes, blodproppar, missfall och högt blodtryck för att nämna några. Även mannens spermier påverkas negativt av framför allt övervikt. Skulle man dock bli gravid och barnet väl föds utan komplikationer så väntar därefter ett liv med barnet där man inte har samma ork som en smärtare människa och där risken också finns att ens osunda livsval också faller ner på ens eget barn, något som nog ingen förälder egentligen vill.

Kosttillskott och näring

Försök hålla dig så nära din idealvikt som möjligt, kombinera motion med fiberrik mat och satsa på att gå ner i vikt långsamt. Hårdbantning eller svält kan påverka chanserna negativt eftersom kroppen då går på sparlåga, även om kilona rasar. På Graviditetskollen.nu kan du hitta kosttillskott och produkter som kan öka dina chanser att bli gravid och hjälpa till under graviditeten. Du behöver tillgodose dig näringen som är nödvändig för kroppen för att du och ditt barn ska få må så bra som möjligt.